1. Kada uraditi prvu mamografiju?

Prvu mamografiju treba uraditi u 38. godini života, ako nema indikacija za mamografiju prije te dobi.

2. Šta je pouzdanije, mamografija ili ultrazvuk?

Ultrazvukom se bolje vide ciste i fibroadenomi, a mamografijom patološki mikrokalcifikati. Što znači, da je za potpunu dijagnozu najbolje uraditi obje metode. Ultrazvuk je metoda koja ne zrači, stoga se preporučuje raditi najmanje jednom godišnje, nakon 35. godine života, a mamografiju, svake 2 godine, nakon 38. godine života. Sa navršenih 50 godina, mamografiju raditi 1 godišnje, u kombinaciji sa ultrazvukom.

3. Da li je mastopatija opasna?

Mastopatija je benigno izmijenjeno žljezdano tkivo dojke, i može se javiti u nekoliko stadija. Kod mastopatično izmijenjenih dojki, najbitnije su česte ultrazvučne kontrole.

4. Jesu li opasne bolne dojke?

Dojke su žlijezdani organi, i podložni su hormonskim promjenama. Uglavnom su bolne pred menstruaciju, što nije opasno, ali i u tom slučaju preporučuje se ultrazvučni pregled.

5. Je li istina da karcinomi dojke ne bole?

Karcinomi dojke su uglavnom bezbolni, ali nije pravilo. Stoga je obavezan pregled, bez obzira da li bol u dojkama postoji ili ne.

6. Je li moguće da imam karcinom, iako ne mogu ništa napipati na dojkama?

Nažalost, moguće jer postoje tzv. nepalpabilne tumorske mase. Zato se preporučuju obavezni redovni pregledi, iako se u dojkama ništa ne pipa.

7. Koji je iscjedak iz dojke zabrinjavajući?

Bistar i krvav iscjedak mogu ukazivati na maligni proces, dok mliječni, zelenkasti i žučkasti najčešće ne govore u prilog malignog oboljenja dojke, ali je obavezno izvršiti citološku i bakteriološku analizu iscjetka, kao i ultrazvuk dojki.

8. Šta mi predlažete da koristim da bih smanjila premenstrualnu bolnost i osjetljivost dojki?

Prvo predlažem pregled, te ako se ustanovi uredan nalaz, efikasne su obloge od bijelog vina, čaja nevena, te biljna terapija.

9. Da li su ciste opasne, i šta sa njima raditi?

Ciste nisu opasne, i spadaju u najčešća dobročudna oboljenja dojke, uglavnom se nalaze u sklopu fibrocistične mastopatije. Ukoliko nisu veće od 3-4cm, te ne stvaraju nikakve tegobe, dovoljno ih je samo pratiti ultrazvučno.

10. Kolike su mi šanse da obolim od karcinoma dojke, ako imam porodičnu predispoziciju?

Ukoliko se ustanovi da ste nosioci mutiranih BRCA-1 i BRCA-2 gena (analiza iz krvi), šanse su oko 87% da ćete oboliti od karcinoma dojke. Savjetujem česte kontrole ultrazvučne, te u skladu sa godinama i mamografske kontrole.


Ukoliko imate dodatnih pitanja ili Vas nešto dodatno interesuje kontaktirajte nas.
0 0